Curriculum vitae Udgivelser Kurser m.m. Links Kontakt Home
Pressen skrev i Århus Stifttidende.

Ebeltoft: Med fuld musik går læsningen nemmere


Hvis bogstaverne tilsættes et rundhåndet stænk rim og rytme, så går læsningen lidt nemmere. 
Det er en oparbejdet erfaring blandt alverdens læselærere, og derfor var der musikalsk læsefest i Tante Andantes Hus i går, da en helt ny læse-blæse-sangbog blev præsenteret.
 

Læse - Blæse - Fest: Ny sangbog blev prøvet af i Tante Andantes Hus i går.

 

Af Dorte Anker-MøllerHvis bogstaverne tilsættes et rundhåndet stænk rim og rytme, så går læsningen lidt nemmere. Det er en oparbejdet erfaring blandt alverdens læselærere, og derfor var der musikalsk læsefest i Tante Andantes Hus i går, da en helt ny læse-blæse-sangbog blev præsenteret.

Bag bogen står Lisa Rossavik Rich, Egå, som har rigtig mange års erfaring som lærer, og nu, da hun er pensioneret, bruger al sin tilovers-tid på at lave sange for børn.

-Sangbogen skal bruges til indskolingseleverne, der står overfor at skulle lære at læse. Det nye er, at tilgodeser man børnenes kompetencer – her den musiske - bliver det lidt nemmere for dem at læse. Børn bruger jo både billeder, fortælling, drama og leg i deres læring, og princippet bag min udgivelse er samtidig, at det er vigtigt for udviklingen af det hele menneske at inddrage den musiske kompetence, forklarer hun, efter at hum har fyret en stribe af sangene af sammen med de omkring 70 børn, der er med til festen. Og ingen tvivl om, at sangene i den nye bog får en stormende glad og positiv modtagelse. Selv om børnene i enstemmigt kor svarer nej på, om de ved, hvad det er at læse-blæse, så fænger ideen lynhurtigt med kombinationen af sang, fortælling og leg.

Svævende bamse 

Stående under et himmelblåt tylstof sørger en gruppe børn for, at bamse holder sig svævende på klædet og ikke falder til jorden og slår sig. Samtidig synger de med på den helt nye regnbuesang, der hører med. Og barn efter barn melder sig og synger en selvdigtet linie i Kom og fortæl-sangen om den bog, han eller hun lige er ved at få læst højt i øjeblikket.

-Det hele er prøvet af ved rigtig mange workshops her i Tante Andantes Hus, og også i dag var børnene rigtig gode, slår forfatteren og komponisten fast efter den fængende introduktion af bogen.

Det er Folkeskolens Musiklærerforening, der har udgivet bogen med 9 sange, der ikke kun skal få læsningen til at glide lettere. Sangene skal også gerne få børnene til at bruge biblioteket og låne bøger, enten til højtlæsning derhjemme eller til at læse selv. Og så skal de også give læreren inspiration til at bringe musik ind i læsetimerne.

Næste år har Lisa Rossavik Rich en aftale med forlaget om en udgivelse af ti nye, rytmiske julesange.


Curriculum vitae Udgivelser Kurser m.m. Links Kontakt Home
Webdesign: Ole Bundgaard Tlf: 38 79 00 35 www.olebundgaard.dk