Curriculum vitae Udgivelser Kurser m.m. Links Kontakt Home

 


Jeg er læreruddannet fra Århus Seminarium. Mine fag er musik, dansk og billedkunst.

Jeg har arbejdet med indskolingsbørn, herunder musisk indskoling med leg og læring. Jeg har skrevet mange sange til børn. Min mest kendte sang er ”Lad det nu snart bli’ jul”.

Jeg har bl.a. skrevet  Læse-blæsesangbogen over emnet: Musisk indskoling. Her kan lærere og pædagoger i indskoling og børnehave hente inspiration til arbejdet med bogstaver, rim og remser.

Der vil være ideer til dans, drama og billedkunst. Der vil også være forslag til, hvordan man integrerer musik og bevægelse i det daglige arbejde i skole og børnehave, selv om man ikke kan spille på et instrument. Sangen udvikler elevernes sprog. Det er derfor vigtigt at synge hver dag.

 


 

 

Lisa Rossavik Rich
Skæring Hedevej 8
8250 Egå      

Tlf. 86 222187
lisarich@oncable.dk

 

 


Sang fremmer sproget 
Af JØRGEN HANSEN
Artikel fra Jyllands Posten 
Offentliggjort 10. november 2006


Lisa Rossavik Rich, Egå, har udgivet sin fjerde bog og cd med egne sange og melodier. Som lærer i en menneskealder er hun overbevist om, at sangen er en glimrende metode i sprogindlæring


En sang eller flere om dagen holder ikke blot humøret højt, men udvikler også børns sprogindlæring.
Lisa Rossavik Rich ved, hvad hun taler om. I en menneskealder har hun som lærer arbejdet med indskolingsbørn og har brugt den musiske tilgang til sprogindlæring, ofte med sange, hun selv har skrevet.
Forleden udkom hendes fjerde sanghæfte og en cd med 11 nye sange, Mellem morgen og aften, beregnet til brug i folkeskolen og musikskoler.
Den udgivelse vender vi tilbage til efter en præsentation af Lisa Rossavik Rich:

Et hjem med klaver
Hun er født i Odder og voksede op i et hjem med både harmonika og klaver. Hun blev læreruddannet på Århus Seminarium og var i tresserne lærer på Bornholm.
Efter nogle år som hjemmegående med tre børn at tage vare på, blev hun ansat på Sølystskolen i Egå, hvor hun var i 30 år til sin pensionering for seks år siden. Sideløbende dyrkede hun sin interesse for sang og musik, bl.a. som medlem af operakoret ved Den Jyske Opera i studieårene i Århus.
Langsomt, men sikkert begyndte hun også at arbejde med at skrive sine egne tekster og melodier, og sit gennembrud fik hun, da hun i 1978 skrev Lad det nu snart bli jul:
»Den sang er for eksempel fast på repertoiret for Radioens Pigekor op mod jul, og naturligvis er det en stor glæde at genhøre den og spændende at høre, hvordan den er arrangeret,« siger Lisa Rossavik Rich.
Det kan forekomme lidt ubekvemt, men hun får ofte sine bedste idéer til ny sange ved 04-tiden om morgenen. Derfor har hun altid en lille båndoptager liggende på natbordet, så de gode indfald kan nynnes eller synges til senere bearbejdelse:
»Nu er jeg pensioneret, og det giver naturligvis mere tid til at arbejde med sangene,« siger hun. »Men det er også nødvendigt, fordi jeg ikke er typen, der kan ryste nye ting ud af ærmet. Jeg arbejder langsomt, men støt. Det tager tid, men selvom det kan være vanvittigt besværligt at skrive en tekst, der med rim og mening indgår i en symbiose med melodien, føler jeg også en boblende livsglæde ved arbejdet.«

Livsglæde er nøglen
Livsglæde synes at være et nøgleord.
Hun bruger det for eksempel, når hun skal fortælle om sangens betydning i sprogindlæring:
»Det giver humør og livsglæde at synge, og jeg er overbevist om, at den musiske påvirkning udvikler dygtige læsere, ligesom børnene bliver dygtigere til andre boglige fag.«
En væsentlig sidegevinst er i øvrigt, at man ikke kan være sur, når man synger!
Lisa Rossavik Rich er medlem af Skæring Kirkes kor, og på opfordring fra organist Charlotte Schiøtz har hun til børnekoret skrevet et par sange, som uropføres i kirken den 10. december.
Emnet er Jesus fødsel og barndom, og det falder fint i tråd med, at hun har lovet sit forlag at skrive en musical om netop det samme. Der er sat en deadline til 1. september 2007, og værket, beregnet til kirke- og skolesammenhæng skal efter planen indeholde 7-10 gode sange plus det løse.
Hendes sange havner ikke på de officielle hitlister, men de går rent ind hos brugerne. Det vidner en række tilkendegivelser om, og hver gang bliver hun glad for de positive reaktioner:
»Jeg bliver ikke rig af at skrive, men jeg bliver rig på glæde,« konstaterer hun.

Flere udgivelser
På trods af, at hun efter eget udsagn arbejder langsomt, går det alligevel stærkt med udgivelserne:
I 2003 kom Læse-blæse sangbog med tilhørende cd, hvor hun selv synger de ni sange. Året efter udkom Mon nisserne vil komme med 10 rytmiske julesange, også med en separat cd, og i fjor udkom Se aberne i skoven med 20 rytimiske børnesange, beregnet for førskolebørn og indskoling.
Året udgivelse, Mellem morgen og aften, indeholder 11 nye sange:
»Cden blev indspillet på tre en halv dag,« fortæller Lisa Rossavik Rich. »Det er virkelig en live-indspilning uden klippe-klistre, hvor vi øvede i vores kælder med musikerne og koret.«
Der er plads nok i villaen i Egå efter at børnene er flyttet hjemmefra, og i den rummelige kælder er der rigelig plads til musikalske udfoldelser, som hendes mand Jørgen Rich også deltager i, bl.a. på harmonika og saxofon. Inspirationen til sangene kommer mange steder fra, fortæller Lisa Rossavik Rich:
»Bortset fra, at vi bor hæk til hæk med en børnehave, observerer jeg naturligvis, hvad der optager børn, men ellers kommer inspiration ad uforklarlige kanaler. I de senere år er jeg sammen med nogle veninder blevet en ivrig stavgænger, og under sådan en syv-otte kilometer lang tur har man tid til at lade sig inspirere, få ideer og nynne stumper af ny musik.«

Bryder ud i sang
Under samtalen er hun flere gange henne ved musikanlægget for at give eksempler på sine kompositioner, og nogle gange bryder hun ud i vellydende sang, som til fulde bekræfter, at sang fremmer livsglæden.
Desværre er avisen med mulighed for lydklip endnu ikke opfundet, så derfor må læserne nøjes med et enkelt vers fra Lisa Rossavik Rich seneste produktion, hentet i sangen Godmorgen stå nu op igen:
 

Godmorgen stå nu op igen.
Har du sovet godt
min lille ven?
Se solen smiler
Og skinner på din vej.
Nu tændes lyset
På himlen for dig.


 

Curriculum vitae Udgivelser Kurser m.m. Links Kontakt Home
Webdesign: Ole Bundgaard Tlf: 38 79 00 35 www.olebundgaard.dk